Voedingsexpert aan het woord - 8 handige basis tips

Al eerder stelde stagiaire Floor zichzelf aan jullie voor. Ze is specialist in voeding en daarom deelt ze in deze blogpost 8 handige tips, zodat jouw kind met een aantal simpele aanpassingen gezonder gaat eten.

 “Ook al heb ik zelf nog geen kinderen, ik weet dat het in deze maatschappij steeds lastiger wordt om ze gezond te laten eten. Zo gek is het ook niet want overal waar je kijkt liggen producten met te veel suiker, zout en schadelijke stoffen. Maar laten we het vooral niet overdrijven. Zo af en toe wat “slechts” zal je kind geen kwaad doen. Het is belangrijk dat je de balans vind. Dus hierbij 8 tips om het jou en je kind wat makkelijker te maken.”

1. Geef het goede voorbeeld
Ja dat klinkt zo moeilijk niet toch? Maar toch ga je al snel de mist in. Trek je een vies gezicht bij het eten van broccoli, dan is er een grote kans dat jouw kindje het hierdoor ook niet meer hoeft. Laat je zien dat je iets lekker vind, zal je kindje dit gedrag kopiëren. Eigenlijk zijn het gewoon kleine na-apers.  Dus gezonder gaan eten is niet alleen voor jou beter, ook voor je kind is dit de beste keuze.

2. Laat je kind zelf keuzes maken
Nu zal je wel denken, mijn kind kiest toch alleen voor zoet snoep en vette chips. Jij blijft de baas! Het is verstandig ze een beperkte keuze op te leggen. Als je een gerecht in gedachten hebt waar worteltjes bij kunnen maar ook spinazie, laat ze dan kiezen welke groente ze er het liefst bij hebben. Door ze zelf te laten kiezen, voelen ze zich meer betrokken en geef je ze een verantwoordelijkheidsgevoel.

 3. Laat ze meehelpen in de keuken
Als ze zelf iets gemaakt hebben, zijn ze eerder geneigd het op te eten. Hetzelfde als hierboven geldt. Ze voelen zich belangrijk en betrokken. Laat ze niet meteen met koksmessen in de weer gaan. Begin met het persen van knoflook, het pureren van fruit met een vork en het afwegen van ingrediënten.

4. Maak er een feestje van
Het oog wil ook wat! Kinderen houden van kleuren en figuurtjes. Gelukkig kun je eindeloos variëren. Groenten en fruit hebben heel veel verschillende kleuren waar je lekker creatief mee kunt zijn. Maak bakjes met verschillende soorten fruit in de kleuren van de regenboog of combineer het met groenten.

5. Geef geen grote stukken
Het is voor kinderen totaal niet aantrekkelijk om grote stukken te moeten eten. Dit geldt voor al het eten. Dus snijdt een boterham in vieren, een appel in stukjes en halveer tomaatjes. Dat oogt een stuk gemakkelijker dan bijvoorbeeld een hele appel.

6. Eet volkoren
Over koolhydraten wordt van alles gezegd. Zoals; koolhydraten zijn dikmakers en koolhydraten zijn suikers. Dit terwijl koolhydraten de grootste en daarnaast de belangrijkste energiebron voor je lichaam is. Vooral de hersenen en rode bloedcellen hebben koolhydraten nodig. De hersenen van je kind zijn tot minstens hun 18e in de ontwikkeling. Koolhydraten zijn dus erg belangrijk voor ze. Het verschil is alleen dat je koolhydraatrijke producten hebt met gezonde voedingsstoffen en koolhydraatrijke producten met weinig tot geen gezonde voedingsstoffen. Voorbeelden van gezonde koolhydraatrijke producten zijn volkoren producten, zoals volkoren brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten, groenten en fruit. Deze producten bevatten vezels die op hun beurt weer erg goed zijn voor de spijsvertering en zorgen voor een vol gevoel.

7. Vol = vol
Verplicht je kind niet zijn bord leeg te eten. Kinderen voelen zelf het beste aan wanneer ze genoeg hebben. Daarnaast gaan je kinderen een hekel krijgen aan eten en wordt het een straf om ’s avonds aan tafel te gaan zitten. Als er een toetje wordt gegeten na het avondeten ontneem het je kindje dan niet als hij zijn bord niet heeft leeggegeten. Het toetje is namelijk gewoon een onderdeel van jullie maaltijd. Door je kind te belonen of straffen met eten, ga je het tegenovergestelde bereiken van wat je nu juist zo graag wil, namelijk plezier krijgen in gezond eten.

8. Wees niet te streng
Geef je kind af en toe iets ongezonds. Kinderen en jijzelf waarschijnlijk ook vinden iets ongezonds zoals een schaaltje chips, een koekje of een snoepjes hartstikke lekker. Spreek met jezelf en je kind vaste dagen af om iets lekkers en minder gezond te eten. Zoals op woensdagmiddag een snoepje, op vrijdagavond een zakje chips en op zondagmiddag een lekker koekje. Dan kun je daar naar uitkijken en is een gezonde levensstijl een stuk makkelijker vol te houden.

Succes met deze adviezen! Heb jij nog handige tips? Laat het ons weten! :)

Bedankt voor je interesse in onze nieuwsbrief! 
Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de verkregen bevestigingsmail.
Oeps! Er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.
Algemene voorwaardenHerroepingsformulierPrivacy Statement